Laktoosi-intoleranssin Oireet
Laktoosi-intoleranssi on tila, jossa henkilö saa vatsaoireita syötyään laktoosipitoista ravintoa.
Laktoosi-intoleranssin oireet ilmaantuvat 1–3 tuntia maitotuotteiden syönnin jälkeen. Mahdollisia oireita ovat:
- ilmavaivat ja vatsan turvotus
- löysät ulosteet tai ripuli
- pahoinvointi
- vatsakipu
- vatsakrampit.
Laktaasi on ohutsuolen seinämän ruoansulatusentsyymi, joka hajottaa laktoosia (maitosokeria).
Laktoosi-intoleranssi on seurausta liian alhaisesta laktaasi-pitoisuudesta. Suolessa laktaasi kiinnittyy
laktoosi-molekyyliin ja hajottaa sen glukoosiksi ja galaktoosiksi, jotka imeytyvät verenkiertoon. Jos laktaasia ei
ole tarpeeksi, suolistobakteerit muuttavat laktoosia haitalliseen muotoon.
Laktoosi-intoleranssia esiintyy eri asteisena noin 17 prosentilla suomalaisista. Alle kouluikäisillä esiintyvyys
on vain 2–3 %.
Laktoosi-intoleranssille altistavia tekijöitä ovat:
- ennenaikainen syntyminen (sikiöllä laktaasin eritys kehittyy kunnolla vasta raskauden loppupuolella)
- ikä (sairaus on yleisempi aikuisilla kuin lapsilla)
- ohutsuolen kirurgiset toimenpiteet
- perintötekijät (esim. geneettinen alttius totaaliselle laktaasin puutteelle, jolloin tauti tulee
synnynnäisenä)
- suoliston liian suuri tai vääränlainen bakteerikasvusto
- säteily (esim. mahasyövän sädehoito vaurioittaa myös tervettä kudosta)
- tulehduksellinen suolistosairaus (esim. Crohnin tauti tai keliakia).
Noin kahdella prosentilla potilaista laktoosi-intoleranssi johtuu jostain muusta suolistosairaudesta. Tällöin
laktaasipuutos voi korjaantua kyseisen sairauden hoidon jälkeen.
Jos epäilet sairastavasi laktoosi-intoleranssia, koeta olla kaksi viikkoa syömättä maitotuotteita. Jos oireet
häviävät tai vähenevät merkittävästi, voi sinulla olla laktoosi-intoleranssi.
Laktoosi-intoleranssi voidaan diagnosoida laktoosirasituskokeella, jossa ensin syödään laktoosia ja sitten
mitataan verensokeri verinäytteestä. Jos verensokeri nousee normaalisti, ei kyse todennäköisesti ole
laktoosi-intoleranssista.
|
Tuote
|
Laktoosia (%)
|
|
vähälaktoosiset tuotteet
|
0–1
|
|
pulla
|
1,6
|
|
maitorahka
|
3
|
|
juusto
|
0–3,4
|
|
viili
|
3,5
|
|
piimä
|
2–4,5
|
|
jogurtti
|
2,7–4,8
|
|
maito
|
5
|
|
jäätelö
|
5
|
|
maitosuklaa
|
10
|
|
Esim. 100 g maitosuklaata sisältää noin 10 g laktoosia. Vastaavasti 1 dl
(100 g) maitoa sisältää laktoosia noin 5 g.
Suurin osa potilaista voi nauttia pieniä määriä (alle 12 g päivässä) laktoosia ilman, että
siitä aiheutuu oireita.
|
|