Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Eturauhassyövän Oireet

Eturauhassyövän yleisimpiä oireita ovat:

  • erektiohäiriö
  • jalkojen turvotus
  • kipu (esim. alaselkäkipu tai lantiokipu)
  • kuume
  • verinen siemenneste
  • virtsaamisvaivat (tiheä virtsaamistarve, verivirtsaisuus, virtsaamiskipu, virtsankarkailu, virtsasuihkun heikkeneminen, virtsarakon vaillinainen tyhjeneminen tai virtsaumpi (ei pysty virtsaamaan)).

Eturauhassyövän ja eturauhasen liikakasvun oireet ovat pääosin samat. Eturauhassyövän oireina voivat tosin olla myös verivirtsaisuus ja luuoireet, jotka eivät yleensä liity liikakasvun oireisiin. Luustokipu ja luunmurtumat johtuvat syövän luihin lähettämistä etäpesäkkeistä. Syövän oireet voivat kehittyä nopeasti, kun taas eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta johtuvat oireet kehittyvät hitaasti vuosien kuluessa. Joskus myös eturauhassyöpä kehittyy hitaasti. Tällöin syöpä ei välttämättä ehdi oirehtia ennen luonnollista kuolemaa.

Eturauhassyövälle altistavia tekijöitä ovat:

Lukuisista tutkimuksista huolimatta ravinnon merkitys eturauhassyövän synnyssä on vielä jokseenkin epävarmaa. Monet tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että vääränlaiset rasvat ja liian vähäinen kasvisten syönti lisäävät riskiä.

Eturauhassyöpä on yleisin syöpälaji suomalaisilla miehillä. Suomessa todetaan vuosittain noin 5000 uutta tapausta. Eturauhassyöpä aiheuttaa meillä eniten syöpäkuolemia (noin 800 vuodessa).

Eturauhanen ja sen lähiympäristön elimet.Suurentunut eturauhanen tukkii sen läpi kulkevaa virtsaputkea ja painaa virtsarakkoa alhaalta päin. Eturauhasen kokoa voi tutkia tunnustelemalla sormella peräsuolen kautta.

PSA-tutkimus (eturauhaskoe)

Ikä (vuotta)

Viitearvot (mikrogrammaa litrassa, µg/l)

alle 56

alle 3,3

56–59

alle 3,8

60–63

alle 4,8

64–67

alle 5,8

yli 67

alle 6,2

PSA (prostataspesifinen antigeeni) on eturauhassolujen tuottama proteiini, jota löytyy verestä pieniä määriä. Miehen vanhetessa eturauhanen kasvaa ja tuottaa enemmän PSA:ta, mikä on huomioitu viitearvoissa. Viitearvojen ylittyessä voi kyse olla syövän lisäksi myös eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta.

Sekä eturauhasen normaalit solut että syöpäsolut valmistavat PSA:ta. Alhaiset arvot eivät poissulje eturauhassyövän mahdollisuutta, koska syöpäsolut eivät aina tuota PSA-proteiinia ylimäärin.

Oireettomia miehiä ei seulota, sillä tutkimusten ja niiden perusteella tehtävien toimenpiteiden ei ole osoitettu vaikuttavan riittävästi oireettoman potilaan elinikään. Syöpähoidot myös aiheuttavat monia sivuvaikutuksia ja oireita. PSA-tutkimusta käytetään lähinnä todettujen eturauhassyöpätapausten seurannassa. PSA-tutkimusta suositellaan myös, mikäli eturauhassyövälle tyypilliset oireet ovat kehittyneet nopeasti ja jos potilas on yli 50-vuotias.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading