Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Hinkuyskän Oireet

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio. Hinkuyskä alkaa usein kurkkukivulla, matalalla kuumeella, nuhalla ja yskällä. Ensioireet kestävät 1–2 viikkoa. Yskä tosin jää ja pahenee (hengitystieoireet).

Puuskittainen yskä kestää viikkoja, joskus jopa kuukausia. Yskänpuuska kestää 1–2 minuuttia. Niitä voi tulla muutamia tai joskus kymmeniä päivässä. Yskä on pahimmillaan öisin. Taudin edetessä yskänpuuskat harvenevat. Kohtauksien välillä olo voi tuntua täysin terveelle. Mahdollisia yskänpuuskan aikana esiintyviä oireita ovat: hengityskatkos, hinkuva ääni sisäänhengittäessä, yökkäily tai oksentelu. Myös hengenahdistus ja väsymys ovat tavallisia.

Pienillä lapsilla oireet ovat vakavampia kuin vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla. Hinkuyskän tyypillinen komplikaatio on keuhkokuume. Lisäksi pieniä verisuonia voi repeillä yskimisen johdosta aiheuttaen esimerkiksi mustelmia, nenäverenvuotoa tai verisiä ysköksiä.

Hinkuyskä leviää pisaratartuntana. Tarttuvuus on suurimmillaan alkuvaiheessa ja heikkenee taudin edetessä. Taudin itämisaika (aika tartunnasta oireisiin) on 1–2 viikkoa. Sekä sairaus että hinkuyskään annettava rokote antavat immuniteetin useaksi vuodeksi.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading