Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Järvisyyhyn Oireet

Järvisyyhyn näppylöitä iholla - alkuperäisen kuvan tekijä: Cornellier (käyttäjätunnus wikipediassa).

Järvisyyhy on imumadon toukan aiheuttama ihotauti. Kyseinen loinen pääsee iholle ihmisen uidessa tai kahlatessa vedessä. Pieni (lähes mikroskooppinen) toukka tunkeutuu ihoon huomaamatta, jolloin läpäisykohtaan syntyy punainen pistelevä täplä. Se muuttuu vähitellen kutisevaksi näppyläksi, joskus jopa isoksi rakkulaksi. Ihomuutokset voivat ilmestyä välittömästi tai vasta useiden tuntien kuluttua uimisesta. Oireet kehittyvät nopeammin ja voimakkaampina, mikäli järvisyyhyn on sairastanut aiemmin elämänsä aikana. Erittäin harvoin voi esiintyä lisäksi kuumetta tai päänsärkyä. Voimakas kutina kestää useimmiten joitakin tunteja, mutta joillakin henkilöillä useita päiviä. Näppylät häviävät viikossa.

järvisyyhyn kiertokulkuJärvisyyhyn kiertokulku alkaa, kun imumadon munat poistuvat vesilinnusta (loisen pääisännästä) ulosteen mukana. Jos munat päätyvät veteen, niistä kuoriutuu mikroskooppisia miracidium-loisia. Ne uivat värekarvoja heiluttelemalla etsien vesikotiloa, joka toimii väli-isäntänä. Kotilon sisällä loiset muuttuvat cercaria-toukiksi. Cercariat poistuvat kotilosta ja nousevat yleensä pohjasta veden pinnalle etsimään vesilintua. Toukkien pitää nopeasti löytää uusi isäntä, sillä vedessä ne selviävät hengissä enintään vuorokauden. Cercariat läpäisevät linnun ihon ja vaeltavat verisuoniin, jossa ne aikuistuvat. Elinkaari on täydellinen, kun imumadot parittelevat ja hedelmöittynyt naaras munii. Joskus Cercaria-toukat tunkeutuvat ihmisen ihoon. Siellä ne kuitenkin kuolevat ja aiheuttavat järvisyyhylle tyypillisen ihoreaktion.

Järvisyyhylle altistavia tekijöitä ovat:

  • Etelä- ja Länsi-Suomen lammet ja järvet sekä Pohjan- ja Suomenlahden rantavedet
  • järviveden jääminen iholle (cercaria-toukat voi suihkuttaa pois puhtaalla vedellä tai hangata iholta pyyhkeellä välittömästi vedestä nousun jälkeen; tämä ei kuitenkaan auta, mikäli toukat ovat ehtineet ihoon sisälle)
  • kivikko- tai kaislikkoranta (matala rantavesi, missä on paljon vesikasvillisuutta; hiekkarannoilla eivät vesikotilot juurikaan viihdy)
  • lämmin ilma ja vesi
  • vedessä kahlaaminen/uiminen pitkiä aikoja.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading