Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Märkäruven Oireet

Märkärupi käsivarressa - alkuperäisen kuvan tekijä: Bart van Herk.

Märkäruven (Impetigo contagiosa) ensioireena on usein pieni punainen, kutiseva läiskä, johon kehittyy ohutseinäisiä rakkuloita. Rakkuloiden koko vaihtelee pienistä nuppineulan pään kokoisista useiden senttimetrien läpimittaisiin. Rakkula puhkeaa noin vuorokaudessa, jolloin syntyy märkivä haava. Puhjenneen rakkulan neste kuivuu ruveksi tai kellertäväksi karstaksi.

Märkäruvesta lähteviä punaisia juovia käsivarren ja ranteen iholla - alkuperäisen kuvan tekijä: James Heilman, MD.

Ruvet ja rakkulat leviävät laajalle alueelle parissa päivässä. Infektion aiheuttavat bakteerit leviävät helposti myös sormien välityksellä raapiessa. Läheiset imusolmukkeet voivat olla arat ja turvonneet. Märkäruvesta voi myös kulkea aristava, tummanpunainen juova lähintä imusolmuketta kohti.

Epähygieenisissä oloissa elävillä ja alentuneen vastustuskyvyn omaavilla henkilöillä esiintyy märkäruven vakavampaa muotoa eli rupimärkimää (ektyymaa), jossa tulehdus tunkeutuu syvälle ihoon. Punoittavalle iholle ilmestyy kipeitä nesteen täyttämiä rakkuloita, jotka muodostavat syviä rupia jättäen arpia iholle (ihomuutokset).

Märkärupi on harvoin vaarallinen, mutta voi joskus johtaa seuraamuksiin, kuten:

 • ihon arpeutuminen
 • ihon vaalentuminen tai tummuminen
 • ihonalaisen sidekudoksen bakteeritulehdus (voi levitä imusuoniin ja verenkiertoon; ks. sivun toiseksi ylin kuva käsivarresta ja siinä näkyvistä punaisista juovista sekä alla olevat kaksi kuvaa miehen säärestä; hoitamattomana hengenvaarallinen)
 • munuaistulehdus
 • MRSA-bakteeri-infektio (aiheuttaa lievänä ihotulehduksia (esim. märkiviä näppylöitä ja paiseita), mutta voi aiheuttaa myös vakavia tulehduksia, kuten keuhkokuumeen, endokardiitin (sydämen sisäkalvon tulehdus) tai osteomyeliitin (osteiitti; luumätä; luutulehdus luukudoksessa ja luuytimen alueella)).

Ihonalaisen sidekudoksen bakteeritulehdus miehen sääressä - alkuperäisen kuvan tekijä: Rafael Lopez (Brasilia). Ihonalaisen sidekudoksen bakteeritulehdus miehen sääressä (sääri vaakatasossa) - alkuperäisen kuvan tekijä: Rafael Lopez (Brasilia). Märkärupi lapsen vatsalla

Aikuisilla märkärupea on lähinnä kasvoissa suun ja nenän ympärillä. Joskus sitä ilmestyy hiusrajaan tai käsiin. Lapsilla märkärupea esiintyy yleensä laajemmalla alueella: käsissä, pakaroissa, reisissä tai muualla vartalolla. Märkäruven kutina vaihtelee potilaskohtaisesti, mutta ei yleensä aiheuta kipuja. Joskus voi esiintyä kuumetta.

Märkärupi tarttuu helposti ihmisestä toiseen kosketustartuntana. Joskus se tarttuu vaatteiden tai petivaatteiden välityksellä. Taudin itämisaika (aika tartunnasta oireisiin) on 1–10 päivää. Taudin tarttuminen loppuu yleensä, kun rakkulat ovat lopettaneet märkimisen ja iholle ei enää muodostu karstaa.

Märkärupi kuuluu yleisimpiin pienten lasten infektiotauteihin, mutta Suomessa tautia esiintyy vähemmän kuin muualla maailmassa.

Märkäruvelle altistavia tekijöitä ovat:

 • 2–6 vuoden ikä (lasten immuunijärjestelmä on vielä kehitysasteella ja he ovat alttiimpia taudeille)
 • heikentynyt vastustuskyky
 • rikkinäinen iho
 • lämmin kostea ilma
 • krooninen ihottuma (esim. atooppinen ihottuma)
 • säännöllinen ihokontakti useisiin ihmisiin (esim. kamppailulajit).

Märkärupea aiheuttavat streptokokki- ja stafylokokki-bakteerit, joista stafylokokki on yleisempi aiheuttaja. Enemmistö suomalaisista kantaa ainakin jossain elämänsä vaiheessa stafylokokkia.

Kasvojen märkärupi ja herpes (yskänrokko) muistuttavat toisiaan. Diagnoosin tekeminen on kuitenkin helppo, mikäli ihottumaa on muuallakin kuin kasvoissa. Vastasyntyneillä jo pienimuotoinenkin märkärupi oirehtii melko rajusti ja usein joudutaan turvautumaan sairaalahoitoon. Muilla ikäluokilla lievä tauti ei yleensä ole terveydelle vaarallinen ja häviää itsestään 2–3 viikossa.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading