Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Munuaistulehduksen Oireet

Munuaistulehduksen mahdollisia oireita ovat:

 • horkka (korkea kuume + vilunväristykset)
 • kylkikipu tai selkäkipu
 • pahoinvointi
 • päänsärky
 • sekavuus
 • virtsaamisvaivat (esim. virtsankarkailu tai virtsan epänormaali haju tai väri)
 • väsymys
 • yleiskunnon heikkeneminen (etenkin vanhuksilla).

Oireet voivat hävitä itsestään, mutta yleensä suositellaan lääkehoitoa, sillä krooninen munuaistulehdus voi aiheuttaa pysyviä haittoja (esim. korkea verenpaine, munuaisten vajaatoiminta tai munuaisvaurio).

Pahimmillaan hoitamaton tauti voi johtaa kuolemaan.

Noin puolet munuaistulehduksen saaneista pysyy oireettomina.

Munuaistulehdukselle altistavia tekijöitä ovat muun muassa myyräkuume ja virtsatietulehdus. Munuaistulehduksen aiheuttaa useimmiten E. coli -bakteeri. Muita mahdollisia aiheuttajabakteereita ovat Klebsiella-suvun bakteerit, enterobakteerit ja Proteus mirabilis.

Munuaistulehdus raskauden aikana

Akuutin munuistulehduksen mahdollisia oireita ja seuraamuksia raskaudessa (yllämainittujen lisäksi) ovat:

 • anemia
 • ennenaikainen synnytys
 • keskenmeno
 • lapsen pieni syntymäpaino
 • monielinvaurion kehittyminen sikiölle
 • verenmyrkytys.

Akuutti munuaistulehdus on yleisin vakava infektiosairaus raskauden aikana. Sitä esiintyy noin 1–2 prosentissa kaikista raskauksista.

Munuaistulehduksen sairastaneiden kommentteja:

"Minulla munuaistulehdus alkoi hoitamattomasta virtsaputkentulehduksesta. Oireina oli oksentelua, ripulia ja horkkakohtaus. Kuumetta oli kolme päivää 39 astetta, joka laski antibioottikuurin jälkeen. Kyljet olivat koko ajan kipeät ja arat ja hikeä pukkasi moneen otteeseen. Päätä särki eikä ruoka maittanut."
 

"Ensin oli muutamana päivänä virtsatietulehduksen oireita, mutta en mennyt terveyskeskukseen (vaikka tiesin, että pahimmassa tapauksessa infektio voi levitä munuaisiin). Sitten oli yksi oireeton päivä. Seuraavana päivänä alkoi sattua toiselle puolelle selkää ja nousi 40 asteen kuume ja oli muutenkin tosi huono olo. Soitin heti aamulla lääkäriin ja varasin kiireellisen ajan. Siellä sitten ottivat kaikki virtsa- ja verikokeet ja diagnoosina oli munuaistulehdus, johon sain antibioottikuurin. Kymmenen päivää pitää nyt syödä tabletti aamuin ja illoin."
 

"Itselläni on ollut pienestä pitäen ajoittain virtsaputkentulehduksia, kunnes nyt lopulta sain munuaistulehduksen oikealle puolelle (kyljessä ja selässä on aivan mieletön kipu). Vietin muutaman päivän sairaalassa ja nyt on päällä antibioottikuuri. En toivo kenellekään samaa kohtaloa. Kaikki vähänkään virtsatieinfektioilta vaikuttavat oirehtimiset kannattaa hoitaa hyvissä ajoin."
 

"Olen pikkutytöstä saakka kärsinyt virtsatieinfektioista. Pari vuotta sitten podin ensimmäisen munuaistulehdukseni. Silloin soitin aluksi terveyskeskukseen, koska minulla oli jatkunut kolme päivää korkea kuume. Selitettyäni puhelimessa oireet ja taustani minulle suositeltiin lepoa perusteluina, että kyseessä on todennäköisesti vain tavanomainen flunssa. Pysyin kuitenkin tiukkana ja lähdin lääkäriin vaatimaan kokeita. Lopulta he suostuivat ja kuinka ollakaan tulehdushan sieltä löytyi. Tulehdusarvot olivat todella korkeat ja jouduin suonensisäiselle kuurille pariksi viikoksi. Myöhemmin sanoivat vielä, että jos en olisi hakeutunut hoitoon olisin saattanut saada verenmyrkytyksen ja hengenlähtö olisi ollut lähellä."


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading