Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Ovulaation Oireet

Ovulaatio tarkoittaa munasolun irtoamista munasarjasta. Ovulaatio on osa naisen kuukautiskiertoa ja se tapahtuu keskimäärin 14 päivää ennen kuukautisvuodon alkua. Ovulaation mahdollisia oireita ovat:

  • alavatsakipu (polttelu, jomotus, vihlonta tai nipistävä kipu joko vasemmalla tai oikealla puolella alavatsaa; noin 20 % naisista tuntee nipistelyä munasolun irrotessa; kipu voi kestää muutamasta minuutista useisiin tunteihin; kipu voi tuntua myös ennen ovulaatiota - munasolun kasvukivut)
  • kiihottunut olo
  • runsas limaneritys (ovulaatiolima voi muistuttaa kiihottumislimaa tai munanvalkuaista; se on hajutonta, läpinäkyvää, sitkeää, venyvää, limaista vuotoa emättimestä; joillakin naisilla limaneritys on vähäistä tai olematonta tai limaa erittyy vain lyhyen aikaa; jos kirkkaan liman päiviä on useita, ovulaatio tapahtuu yleensä niistä viimeisenä päivänä; kehon lämpötila ensin laskee ja sitten nousee muutamalla asteen kymmenyksellä, jolloin limaneritys vähenee)
  • vatsan turvotus
  • veren tai nesteen vuotaminen vatsaonteloon, joka voi aiheuttaa kipua parina päivänä ovulaation aikoihin
  • voi olla myös täysin oireeton.

Muutama päivä ennen ovulaatiota estrogeenin määrä ja limaneritys alkavat lisääntyä. Ensin tulee paksuhkoa, tahmaista valkovuotoa. Sitä seuraa parin päivän ajan runsaampi, juokseva valkovuoto, jota seuraa runsas ja kosteusvoidemainen valkovuoto. Tässä vaiheessa kohdun limakalvo alkaa paksuuntua.

Luteinisoiva hormoni (LH, lutropiini) stimuloi munasolujen irtoamista. LH:n, estrogeenin, ja munarakkulaa/follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) pitoisuudet kohoavat juuri ennen ovulaatiota huippuunsa ja putoavat sitten nopeasti. Hormonit aiheuttavat kiihottuneen olon ja kirkkaan liman lisäksi lämmön romahtamisen, munarakkulan puhkeamisen ja munasolun syöksymisen munatorveen. Munasolun irrottua, puhjennut munarakkula muuttuu keltarauhaseksi, joka alkaa erittää keltarauhashormonia eli progesteronia. Kehon lämpötila nousee ja limaneritys loppuu.

Munasarjoissa on useita eri kypsymisvaiheessa olevia munasoluja. Munasolu irtoaa tavallisesti vuorotellen vasemmasta ja oikeasta munasarjasta ja kulkee munanjohtimia pitkin kohtuun. Irtautuneella munasolulla on noin kaksi vuorokautta aikaa kohdata siittiö tai muuten se alkaa hajota.

Joillakin naisilla limaa erittyy useana päivänä, toisilla taas vain parin tunnin ajan. Ovulaation jälkeen lima muuttuu kuivemmaksi ja sen määrä vähenee. Limantulon loputtua ovulaatio on todennäköisesti ohi. Ovulaatiota seuraa kuiva kausi, jolloin valkovuotokin vähenee, mutta lisääntyy taas ennen kuukautisia.

On todennäköistä, että jokaisessa kuukautiskierrossa on enintään kolme päivää jolloin voi tulla raskaaksi. Kyseiset kolme päivää ovat LH-huipun jälkeiset päivät. Optimaalisin aika yhdynnälle (mikäli haluaa hedelmöityksen onnistuvan) on ovulaatiota edeltävä päivä tai ovulointipäivä. Kaupoissa on myytävänä LH-tason mittauslaitteita, jotka havaitsevat LH:n määrän virtsasta. Ovulaation aikoihin LH-pitoisuus on korkea. Mittausvälineet voivat helpottaa raskaaksituloa. Yhdyntöjä olisi hyvä olla päivittäin kuukautiskierron puolivälissä.

Epätodennäköisin hetki hedelmöitykselle on silloin, kun ovulaatio ei ole käsillä ja olosuhteet siittiöillekin ovat hankalat. Siittiöiden elinikä on enintään viisi päivää.

Joskus ovulaatiota ei tule tai sen tulo pitkittyy useilla viikoilla, jolloin syynä voi olla kehon epänormaali tila johtuen esimerkiksi sairaudesta tai stressistä.

Naisten kommentteja ovulaation oireista:

"Minulla oviskivut ovat kipeämmät kuin menkkakivut. Oviksen kipu on halvaannuttava, joka toisinaan estää normaalin hengittämisen, nukkumisen ja liikkumisen. Kipu on kuin veistä työntäisi alavatsan suolistoon."
 

"En huomannut ovulaatiota alle 30-vuotiaana muuten kuin että ihmettelin vain sitä ajoittaista sitkeää limaa. Sitten vähitellen aloin saada oireita, kuten turvotusta ja alavatsan kipuilua, joita esiintyi aina kuukautiskierron puolivälissä. Monilla ystävistäni on samanlaisia kokemuksia, että ovulaation oireet lisääntyvät iän karttuessa. Tai ehkä opimme vain tuntemaan kehoamme paremmin."
 

"Minun oviksen oireita ovat toispuoleinen alavatsan polttelu ja vihlominen ja alapää tuntuu aralta ja turvonneelta."
 

"Monesti aina ihmettelin runsasta valkovuotoa. En osannut laskea sen tapahtuvan kerran kuussa vaan pelkäsin sen johtuvan jostain ihmeen tulehduksesta. Nyt tiedän sen johtuvan siitä, että elimistö valmistautuu ovuloimaan."
 

"Kiukkuinen vihlaisu tuntuu aina toisella puolella alavatsaa tai alaselkää. Joskus on myös tuntunut tylppää jomotusta tai kirvelyä."

Katso myös PMS oireet.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading