Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Parodontiitin Oireet

Parodontiitti on tulehdustila, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia. Parodontiitin ensioireita ovat esimerkiksi pahanhajuinen hengitys (hengitystieoireet), ikenien turvotus, voimakas punoitus tai herkkä verenvuoto harjatessa hampaita. Pitkään jatkuessaan tauti voi aiheuttaa hampaiden liikkumista, muutoksia hampaiden asennossa, märkäistä vuotoa hampaan ja ikenen välistä, pahaa makua suussa tai etuhampaiden välien kasvamista. Hoitamaton tauti johtaa lopulta hampaiden irtoamiseen tai painumiseen syvemmälle leukaluuhun.

Parodontiitti syntyy, kun suun patogeeniset bakteerit pääsevät pesiytymään ikenen ja hampaan väliin (ientaskuun). Kudokseen syntyy tulehdus, joka tuhoaa hammasta ympäröiviä sidekudossäikeitä, hampaan juuren pintaa ja myöhemmin myös leukaluuta. Kiinnityskudoksen tuhoutuessa ientasku syvenee, mikä tarjoaa taudinaiheuttajabakteereille hyvän kasvuympäriston. Syvää ientaskua on myös vaikea puhdistaa omatoimisesti.

Taudille altistavia tekijöitä ovat tupakointi, huono suuhygienia, vastustuskykyä heikentävät sairaudet, perintötekijät ja tietyt lääkkeet. Tautia voi ehkäistä käyttämällä hammaslankaa ja harjaamalla hampaat päivittäin. Jos hampaita ei puhdisteta säännöllisesti, hampaan pinnan bakteeripeite muodostaa herkemmin syljen kalkkisuolojen kanssa karkeaa hammaskiveä, johon bakteerien on helppo tarttua. Hammaskiveä voi poistattaa suuhygienistillä.

Parodontiitti - alkuperäisen kuvan tekijä: Dale Rosenbach, DMD.

Tautia esiintyy sekä kroonisena että nopeasti etenevänä aggressiivisena parodontiittina. Krooninen lievä parodontiitti on melko yleinen vaiva. Tauti iskee tyypillisesti yläposki- ja alaetuhampaiden alueelle. Parodontaalitulehdukset etenevät 4–10 prosentilla potilaista vaikeasti hoidettaviksi.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading