Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Tippurin Oireet

Tippuri on gonokokki-bakteerin aiheuttama tauti, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä. Tippuri on maailman yleisimpiä sukupuolitauteja. Suomessa todetaan vuosittain noin 200 tapausta, joista yli puolet on ulkomailla saatuja tartuntoja.

Naisilla tippurin itämisaika (aika tartunnasta oireisiin) on 1–3 viikkoa. Tavallisimpia oireita ovat:

Emättimen valkovuoto - alkuperäisen kuvan tekijä: SOA-AIDS Amsterdam.
  • alavatsakipu
  • tavallista runsaampi valkovuoto
  • virtsaamisvaivat, kuten tiheä virtsaamistarve tai virtsaamiskipu (voi kestää pari sekuntia, koko virtsaamisen ajan tai jopa vielä kauan sen jälkeen).

Gonokokki-bakteerin elinalue on hyvin rajoittunut. Se elää naisilla pääosin virtsaputkessa ja kohdunsuulla. Tippurin yleisin komplikaatio on munanjohtimen tulehdus. Jos molemmat munanjohtimet vaurioituvat voi seurauksena olla lapsettomuus. Raskaudenaikainen munanjohdintulehdus on harvinainen, mutta ilmaantuessaan voi johtaa keskenmenoon. Tulehdus voi joskus levitä munasarjoihin tai jopa vatsakalvoon.

Noin puolet naisista on oireettomia.

Yhdessä seksikontaktissa (ilman kondomia) todennäköisyys saada tartunta tippurin omaavalta mieheltä on noin 50 %. Vastaavasti tauti tarttuu naiselta miehelle 20 % todennäköisyydellä.

Peniksen valkovuoto - alkuperäisen kuvan tekijä: SOA-AIDS Amsterdam.

Miehillä ensimmäiset oireet ilmaantuvat 2–7 päivässä. Ensioireena tuntuu yleensä kipua tai kirvelyä virtsatessa. Kirvelyn kesto vaihtelee sekunneista tunteihin. Seuraavaksi alkaa virtsaputkesta erittyä outoa vuotoa. Oireet kestävät muutamia viikkoja voimakkaina vähentyen pikku hiljaa. Tulehduksen levitessä virtsaputkessa ylemmäs erektiot voivat muuttua kivuliaksi ja virtsaamiskipu voi lisääntyä.

Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa lisäkivestulehduksen. Lisäkives voi turvota lähes kiveksen kokoiseksi ja alue voi olla kosketusherkkä. Tippuriin liittyvä lisäkivestulehdus esiintyy yleensä vain toisessa lisäkiveksessä. Pitkään jatkunut tippuri voi vähentää hedelmällisyyttä sekä aiheuttaa eturauhastulehduksen tai ahtaumia virtsaputkeen.

Jos tippuribakteeri pääsee vereen, se voi aiheuttaa niveltulehduksen tai verenmyrkytyksen. Tippuriin liittyvän verenmyrkytyksen oireena on korkea, sahaava kuume, jonka aikana esiintyy nivelvaivoja ja ihottumaa (ihomuutokset). Yhdessä tai kahdessa suuressa nivelessä esiintyviä niveloireita ovat nivelen kuumotus, nivelkipu tai nivelturvotus. Lisäksi nivelten läheisyyteen voi ilmestyä noin puolen senttimetrin mittaisia mustelmia.

Tippuri saattaa aiheuttaa peräsuolen tulehduksen tarttuen joko peräsuoliyhdynnässä tai leviten valkovuodon mukana naisen emättimestä. Miehillä peräsuolitulehdus on harvinaisempi. Peräsuolen tulehdus on usein huomaamaton tai vähäoireinen. Peräsuoli voi punoittaa ja se voi olla pienten märkäpesäkeonteloiden peitossa. Mahdollisia ulospäin näkyviä/tuntuvia oireita ovat limainen vuoto peräaukosta sekä peräsuolen kirvely ja kutina.

Tippuri voi joskus tarttua suuseksissä aiheuttaen kaulan imusolmukkeiden, suuontelon tai nielurisojen tulehduksen. Tällöin oireena voi olla kurkkukipu (hengitystieoireet), suun kuivuus, polttelu tai punoitus, turvonneet imusolmukkeet ja toisinaan kuume. Krooninen tippuri voi aiheuttaa myös aivokalvontulehduksen.

Tippurin aiheuttama silmätulehdus vastasyntyneellä.

Tippuri voi tarttua sukupuolielimistä sormien välityksellä silmään aiheuttaen rähmää ja sidekalvon punoitusta (silmäoireet). Synnytyksen yhteydessä vauva voi saada tartunnan äidiltään.

Tippuri diagnosoidaan yleensä virtsanäytteestä tai virtsaputkesta otetusta näytteestä. Jos näyte on positiivinen, tarvitaan useimmiten vielä toinen näyte, jotta voidaan valita antibiootti, joka tehoaa juuri kyseiseen bakteerikantaan. Etenkin ulkomailta tuodut tippuribakteerit ovat usein vastustuskykyisiä tavanomaisille antibiooteille.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading