Ruokamyrkytyksen Oireet
Ruokamyrkytys on ruoasta tai juomasta johtuva sairaus. Ruokamyrkytys tapahtuu, kun ihminen nielee jotain, joka
on saastunut bakteereista, viruksista, homeista, loisista tai niiden erittämistä myrkyistä. Ruoassa jo valmiina
olevat myrkyt aiheuttavat nopean sairastumisen. Mikäli oireiden kehittymiseen menee pidempään (esim. päiviä), on
kyse todennäköisemmin suolistoon päässeistä elävistä mikrobeista. Tyypillisiä ruokamyrkytyksen oireita ovat kuume,
oksentelu, pahoinvointi, ripuli ja vatsakipu.
Bakteeri
|
Itämisaika (aika
tartunnasta oireisiin)
|
Oireet
(yksi tai useampi luetelluista oireista)
|
Oireiden kesto
|
Tartuntatapa
|
Bacillus cereus
|
Oksennus-tauti:
0,5–5 h
Ripulitauti:
8–16 h
|
Oksennustauti (ruoassa jo olevat myrkyt): oksentelu, pahoinvointi
Ripulitauti (bakteerien suolistossa muodostamat myrkyt): pahoinvointi, ripuli,
vatsakipu
|
Oksennus-tauti:
6–24 h
Ripulitauti: 12–24 h
|
voi esiintyä lähes missä tahansa elintarvikkeessa
|
Clostridium botulinum
|
8–72 h
|
väsymys ja voimattomuus, joita seuraavat hengitys- ja nielemisvaikeus
(hengitystieoireet), oksentelu, pahoinvointi, puhe- ja näköhäiriöt (esim. kaksoiskuvat tai
valonarkuus), suun kuivuus, vatsakrampit; hoitamattomana voi johtaa kuolemaan hengityksen
lamaantuessa;
imeväisbotulismin oireet: ummetus, voimattomuus, velttous, itkun heikkous,
ruokahaluttomuus, pahimmassa tapauksessa hengitysvaikeudet ja kuolema
|
toipuminen voi kestää viikkoja
|
säilykkeet, savustettu kala
imeväisbotulismin aiheuttajana on usein C. botulinum -itiöistä saastunut
hunaja, minkä vuoksi hunajaa ei suositella alle 1-vuotiaille
|
Clostridium perfringens
|
8–16 h
|
pahoinvointi, ripuli, vatsakipu
|
24 h
|
liha tai kala
|
EHEC eli enterohemorraaginen Escherichia coli
|
3–4 vrk
|
verinen ripuli ja vatsakrampit; voi johtaa pysyvään munuaisvaurioon, jopa
kuolemaan
|
4–10 vrk
|
pastöroimaton maito, ulosteen saastuttama (naudan)liha tai vesi
|
Kampylobakteerit
Suomessa vuosittain 4500 diagnosoitua tapausta;
75 % tartunnoista tapahtuu ulkomailla
|
2–5 vrk
|
kuume, limainen, vetinen tai verinen ripuli, pahoinvointi, päänsärky, vatsakipu;
jälkitautina toisinaan reaktiivinen niveltulehdus
|
1 viikko
|
pastöroimaton maito, ulosteen saastuttama liha (esim. kananliha) tai vesi
|
Listeriabakteeri (Listeria monocytogenes)
listerioosi voi olla tappava heikoille yksilöille
|
1 vrk
|
kuume, lihaskipu, pahoinvointi, päänsärky, vatsakipu, joskus ripuli; voi olla
myös oireeton; seurauksena olla aivokalvontulehdus, mikäli se
leviää keskushermostoon
|
7–10 vrk
|
saastuneet vihannekset, raaka liha, kylmäsavustettu kala, pastöroimaton maito
|
Salmonella spp.
Suomessa todetaan vuosittain n. 2500 salmonelloosia, joista 85 % on peräisin
ulkomailta
|
8–72 h
|
kuume, kylmät väreet, pahoinvointi, päänsärky, ripuli, vatsakrampit; jälkitautina
toisinaan reaktiivinen niveltulehdus (niveloireet)
|
4–7 vrk
suurin osa potilaista paranee itsestään
|
raaka tai kypsänä saastunut liha (esim. naudanliha tai kana), maito tai
kananmuna
|
Shigella spp.
saattaa aiheuttaa jälkitautina Reiterin taudin (koskee vain Shigella
flexneri -bakteeria)
|
0,5–7 vrk
|
kuume, oksentelu, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, vatsakipu, vatsakrampit,
verinen ripuli, voimattomuus
|
5–7 vrk
runsaan ripulin vuoksi vanhukset ja pienet lapset saattavat tarvita
sairaalahoitoa
|
likaiset kädet tai jätevesi voivat saastuttaa kasviksia tai muita
elintarvikkeita
|
Staphylococcus aureus
|
1–6 h
|
oksentelu, pahoinvointi, ripuli, vatsakrampit
|
1–3 vrk
|
huono käsihygienia tai pisaratartunta
|
Yersinia enterocolitica ja Yersinia pseudotuberculosis
600–900 vuosittaista tapausta
|
4–7 vrk
|
kuume, oksentelu, pahoinvointi, ripuli, vatsakipu (oireisto voi muistuttaa
umpilisäketulehdusta)
jälkitautina joskus niveltulehdus
|
muutama päivä – muutama viikko
|
huonosti kypsennetty sianliha, joskus myös muut elintarvikkeet
|
Vibrio cholerae (kolera)
tartunnat ulkomailta
|
6 h – 5 vrk
|
ihon, silmien tai suun kuivuus, lihaskrampit, oksentelu, pahoinvointi, ripuli
(vetinen, alkaa äkillisesti ja voi haista kalamaiselle), sydämen nopea syke, virtsan vähäisyys,
väsymys; usein lieväoireinen tai jopa oireeton
|
-
|
saastunut vesi tai ruoka
|
Vibrio parahaemolyticus
|
muutama tunti – 4 vrk
|
kuume, oksentelu, pahoinvointi, päänsärky, ripuli, vatsakipu
|
muutama tunti – muutama päivä
|
kypsentämätön simpukka, etenkin raaka osteri
|
Virus
|
Itämisaika
|
Oireet
|
Oireiden kesto
|
Tartuntatapa
|
Norovirus
erittäin yleinen virus Suomessa
|
12–48 h
|
oksentelu, pahoinvointi, ripuli, vatsakipu, joskus myös kuume, lihaskipu tai
päänsärky; joskus oireeton, mutta voi silti tarttua muihin
|
1–3 vrk
|
kosketus- tai pisaratartunta, joskus myös ulosteen saastuttamassa ravinnossa
|
Hepatiitti A
|
2–7 viikkoa
|
matala kuume, lihaskipu, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, tumma virtsa, vatsakipu,
väsymys
|
1–2 viikkoa
|
ulosteen saastuttama ravinto
|
Astrovirus
|
1–2 vrk
|
kuume, oksentelu, ripuli;
voi olla myös oireeton
|
-
|
kosketustartunta, joskus ulosteen saastuttama ravinto
|
Rotavirus
yleinen etenkin talvella ja keväällä
|
1–3 vrk
|
kuume, oksentelu, ripuli, vatsakipu, vatsakrampit
|
5 vrk
|
huono käsihygienia vessassa käynnin jälkeen, joskus pisaratartuntana, joskus myös
saastuneen ruoan tai juoman välityksellä
|
Loinen
|
Itämisaika
|
Oireet
|
Oireiden kesto
|
Tartuntatapa
|
Cryptosporidium parvum
|
3–14 vrk
|
ripuli, johon voi liittyä kuumetta, lihaskipua, pahoinvointia, päänsärkyä tai
vatsakramppeja; voi olla myös oireeton
|
2–4 vrk
|
ulosteen saastuttama ravinto
|
Lapamato
|
1 kk
|
mm. anemia, huimaus, ilmavaivat, laihtuminen, ripuli,
ruokahaluttomuus, ummetus, vatsakipu, vatsan turvotus, voimattomuus; usein oireeton
|
vuosikymmeniä ellei matoa tuhota
|
kypsentämätön tai pakastamaton lapamadon toukkia sisältävä kala
|
Giardia intestinalis
|
2 viikkoa
|
ilmavaivat, oksentelu, pahoinvointi, ripuli, ylävatsakipu; voi olla oireeton
(tosin silti tarttuva)
|
alle 3 kk
|
saastunut vesi
|
Toxoplasma gondii
|
10–14 vrk
|
mm. turvonneet imusolmukkeet
|
2 viikkoa
|
kissan ulosteen saastuttama ravinto tai raaka, kudoskystia sisältävä liha
|
Trichinella spiralis
|
2–3 viikkoa
|
kuume, lihaskipu (lihasoireet), turvotus silmien alla
(silmäoireet)
|
-
|
raaka, trikiinin toukkia sisältävä liha
|
Useimmat virukset ja loiset kuolevat yli 60 asteessa. Homeet ja niiden itiöt tuhoutuvat yli 80 asteessa, hiivat
yli 45 asteessa. Vaikka useat bakteerit kuolevat 75 asteessa, bakteeri-itiöiden tuhoamiseen vaaditaan 100 asteen
lämpötila. Kuumentaminen tuhoaa vain eliöitä, ei ruoassa olevia myrkkyjä. Useimmat loiset kuolevat -20 °C
lämpötilassa viimeistään muutamassa päivässä. Pakastaminen ei kuitenkaan ole kovin tehokas tapa tappaa viruksia
saati bakteereja. Esimerkiksi ulkomaiset pakastemarjat aiheuttavat toisinaan virustauteja.
Ruokamyrkytys menee yleensä ohi ilman hoitoa. Lääkäriin tulee hakeutua etenkin, mikäli esiintyy vakavia oireita,
kuten:
- epäselvä puhe
- kaksoiskuvat (näkeminen kahtena)
- kouristuskohtaus
- sekavuus
- verinen oksennus tai uloste
- yli kaksi päivää kestänyt oksentelu
- yli kolme päivää kestänyt ripuli.
Ruokamyrkytyksen yleisin seuraus on nestehukka. Muita mahdollisia komplikaatioita
ovat niveltulehdus, verenvuoto sekä hermosto-, munuais- ja sydänoireet.
Ruokamyrkytykselle altistavia tekijöitä ovat:
- huono käsihygienia
- huonosti kypsennetty liha
- liian vähän pakastettu sushi tai muu raakana syötävä tuote
- ruoan pitäminen liian kauan lämpimässä (esim. paistamisen jälkeen ennen jääkaappiin laittoa)
- likaiset ruoanvalmistusvälineet (esim. saman pesemättömän leikkuulaudan tai veitsen käyttäminen sekä lihan
että salaatin valmistuksessa)
- pesemättömät tai kuorimattomat kasvikset tai hedelmät
- saastunut juomavesi (esim. juominen suoraan järvestä).
Ulkomaan lomamatkoilla on hyvä noudattaa erityistä hygieniaa.
- Pese kädet.
- Suosi hyvin kypsennettyä ruokaa.
- Juo pullotettua vettä. Hiilihappopitoiset juomat sekä kuuma tee ja kahvi ovat yleensä turvallisia. Vältä
kuitenkin juomia, joihin on lisätty vesijohtovettä tai jääpaloja, sillä pakastus ei tuhoa kaikkia mikrobeja
(paikoissa, joissa et voi olla varma veden puhtaudesta).
- Sairastuttuasi, huolehdi riittävästä suolapitoisen nesteen saannista.
|