Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Ruokamyrkytyksen Oireet

ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys on ruoasta tai juomasta johtuva sairaus. Ruokamyrkytys tapahtuu, kun ihminen nielee jotain, joka on saastunut bakteereista, viruksista, homeista, loisista tai niiden erittämistä myrkyistä. Ruoassa jo valmiina olevat myrkyt aiheuttavat nopean sairastumisen. Mikäli oireiden kehittymiseen menee pidempään (esim. päiviä), on kyse todennäköisemmin suolistoon päässeistä elävistä mikrobeista. Tyypillisiä ruokamyrkytyksen oireita ovat kuume, oksentelu, pahoinvointi, ripuli ja vatsakipu.

Bakteeri

Itämisaika (aika tartunnasta oireisiin)

Oireet
(yksi tai useampi luetelluista oireista)

Oireiden kesto

Tartuntatapa

Bacillus cereus

Oksennus-tauti:
0,5–5 h

Ripulitauti:
8–16 h

Oksennustauti (ruoassa jo olevat myrkyt): oksentelu, pahoinvointi

Ripulitauti (bakteerien suolistossa muodostamat myrkyt): pahoinvointi, ripuli, vatsakipu

Oksennus-tauti:
6–24 h

Ripulitauti: 12–24 h

voi esiintyä lähes missä tahansa elintarvikkeessa

Clostridium botulinum

8–72 h

väsymys ja voimattomuus, joita seuraavat hengitys- ja nielemisvaikeus (hengitystieoireet), oksentelu, pahoinvointi, puhe- ja näköhäiriöt (esim. kaksoiskuvat tai valonarkuus), suun kuivuus, vatsakrampit; hoitamattomana voi johtaa kuolemaan hengityksen lamaantuessa;

imeväisbotulismin oireet: ummetus, voimattomuus, velttous, itkun heikkous, ruokahaluttomuus, pahimmassa tapauksessa hengitysvaikeudet ja kuolema

toipuminen voi kestää viikkoja

säilykkeet, savustettu kala

imeväisbotulismin aiheuttajana on usein C. botulinum -itiöistä saastunut hunaja, minkä vuoksi hunajaa ei suositella alle 1-vuotiaille

Clostridium perfringens

8–16 h

pahoinvointi, ripuli, vatsakipu

24 h

liha tai kala

EHEC eli enterohemorraaginen Escherichia coli

3–4 vrk

verinen ripuli ja vatsakrampit; voi johtaa pysyvään munuaisvaurioon, jopa kuolemaan

4–10 vrk

pastöroimaton maito, ulosteen saastuttama (naudan)liha tai vesi

Kampylobakteerit

Suomessa vuosittain 4500 diagnosoitua tapausta;
75 % tartunnoista tapahtuu ulkomailla

2–5 vrk

kuume, limainen, vetinen tai verinen ripuli, pahoinvointi, päänsärky, vatsakipu; jälkitautina toisinaan reaktiivinen niveltulehdus

1 viikko

pastöroimaton maito, ulosteen saastuttama liha (esim. kananliha) tai vesi

Listeriabakteeri (Listeria monocytogenes)

listerioosi voi olla tappava heikoille yksilöille

1 vrk

kuume, lihaskipu, pahoinvointi, päänsärky, vatsakipu, joskus ripuli; voi olla myös oireeton; seurauksena olla aivokalvontulehdus, mikäli se leviää keskushermostoon

7–10 vrk

saastuneet vihannekset, raaka liha, kylmäsavustettu kala, pastöroimaton maito

Salmonella spp.

Suomessa todetaan vuosittain n. 2500 salmonelloosia, joista 85 % on peräisin ulkomailta

8–72 h

kuume, kylmät väreet, pahoinvointi, päänsärky, ripuli, vatsakrampit; jälkitautina toisinaan reaktiivinen niveltulehdus (niveloireet)

4–7 vrk

suurin osa potilaista paranee itsestään

raaka tai kypsänä saastunut liha (esim. naudanliha tai kana), maito tai kananmuna

Shigella spp.

saattaa aiheuttaa jälkitautina Reiterin taudin (koskee vain Shigella flexneri -bakteeria)

0,5–7 vrk

kuume, oksentelu, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, vatsakipu, vatsakrampit, verinen ripuli, voimattomuus

5–7 vrk

runsaan ripulin vuoksi vanhukset ja pienet lapset saattavat tarvita sairaalahoitoa

likaiset kädet tai jätevesi voivat saastuttaa kasviksia tai muita elintarvikkeita

Staphylococcus aureus

1–6 h

oksentelu, pahoinvointi, ripuli, vatsakrampit

1–3 vrk

huono käsihygienia tai pisaratartunta

Yersinia enterocolitica ja Yersinia pseudotuberculosis

600–900 vuosittaista tapausta

4–7 vrk

kuume, oksentelu, pahoinvointi, ripuli, vatsakipu (oireisto voi muistuttaa umpilisäketulehdusta)

jälkitautina joskus niveltulehdus

muutama päivä – muutama viikko

huonosti kypsennetty sianliha, joskus myös muut elintarvikkeet

Vibrio cholerae (kolera)

tartunnat ulkomailta

6 h – 5 vrk

ihon, silmien tai suun kuivuus, lihaskrampit, oksentelu, pahoinvointi, ripuli (vetinen, alkaa äkillisesti ja voi haista kalamaiselle), sydämen nopea syke, virtsan vähäisyys, väsymys; usein lieväoireinen tai jopa oireeton

-

saastunut vesi tai ruoka

Vibrio parahaemolyticus

muutama tunti – 4 vrk

kuume, oksentelu, pahoinvointi, päänsärky, ripuli, vatsakipu

muutama tunti – muutama päivä

kypsentämätön simpukka, etenkin raaka osteri

 

Virus

Itämisaika

Oireet

Oireiden kesto

Tartuntatapa

Norovirus

erittäin yleinen virus Suomessa

12–48 h

oksentelu, pahoinvointi, ripuli, vatsakipu, joskus myös kuume, lihaskipu tai päänsärky; joskus oireeton, mutta voi silti tarttua muihin

1–3 vrk

kosketus- tai pisaratartunta, joskus myös ulosteen saastuttamassa ravinnossa

Hepatiitti A

2–7 viikkoa

matala kuume, lihaskipu, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, tumma virtsa, vatsakipu, väsymys

1–2 viikkoa

ulosteen saastuttama ravinto

Astrovirus

1–2 vrk

kuume, oksentelu, ripuli;
voi olla myös oireeton

-

kosketustartunta, joskus ulosteen saastuttama ravinto

Rotavirus

yleinen etenkin talvella ja keväällä

1–3 vrk

kuume, oksentelu, ripuli, vatsakipu, vatsakrampit

5 vrk

huono käsihygienia vessassa käynnin jälkeen, joskus pisaratartuntana, joskus myös saastuneen ruoan tai juoman välityksellä

 

Loinen

Itämisaika

Oireet

Oireiden kesto

Tartuntatapa

Cryptosporidium parvum

3–14 vrk

ripuli, johon voi liittyä kuumetta, lihaskipua, pahoinvointia, päänsärkyä tai vatsakramppeja; voi olla myös oireeton

2–4 vrk

ulosteen saastuttama ravinto

Lapamato

1 kk

mm. anemia, huimaus, ilmavaivat, laihtuminen, ripuli, ruokahaluttomuus, ummetus, vatsakipu, vatsan turvotus, voimattomuus; usein oireeton

vuosikymmeniä ellei matoa tuhota

kypsentämätön tai pakastamaton lapamadon toukkia sisältävä kala

Giardia intestinalis

2 viikkoa

ilmavaivat, oksentelu, pahoinvointi, ripuli, ylävatsakipu; voi olla oireeton (tosin silti tarttuva)

alle 3 kk

saastunut vesi

Toxoplasma gondii

10–14 vrk

mm. turvonneet imusolmukkeet

2 viikkoa

kissan ulosteen saastuttama ravinto tai raaka, kudoskystia sisältävä liha

Trichinella spiralis

2–3 viikkoa

kuume, lihaskipu (lihasoireet), turvotus silmien alla (silmäoireet)

-

raaka, trikiinin toukkia sisältävä liha

Useimmat virukset ja loiset kuolevat yli 60 asteessa. Homeet ja niiden itiöt tuhoutuvat yli 80 asteessa, hiivat yli 45 asteessa. Vaikka useat bakteerit kuolevat 75 asteessa, bakteeri-itiöiden tuhoamiseen vaaditaan 100 asteen lämpötila. Kuumentaminen tuhoaa vain eliöitä, ei ruoassa olevia myrkkyjä. Useimmat loiset kuolevat -20 °C lämpötilassa viimeistään muutamassa päivässä. Pakastaminen ei kuitenkaan ole kovin tehokas tapa tappaa viruksia saati bakteereja. Esimerkiksi ulkomaiset pakastemarjat aiheuttavat toisinaan virustauteja.

Ruokamyrkytys menee yleensä ohi ilman hoitoa. Lääkäriin tulee hakeutua etenkin, mikäli esiintyy vakavia oireita, kuten:

  • epäselvä puhe
  • kaksoiskuvat (näkeminen kahtena)
  • kouristuskohtaus
  • sekavuus
  • verinen oksennus tai uloste
  • yli kaksi päivää kestänyt oksentelu
  • yli kolme päivää kestänyt ripuli.

Ruokamyrkytyksen yleisin seuraus on nestehukka. Muita mahdollisia komplikaatioita ovat niveltulehdus, verenvuoto sekä hermosto-, munuais- ja sydänoireet.

Ruokamyrkytykselle altistavia tekijöitä ovat:

  • huono käsihygienia
  • huonosti kypsennetty liha
  • liian vähän pakastettu sushi tai muu raakana syötävä tuote
  • ruoan pitäminen liian kauan lämpimässä (esim. paistamisen jälkeen ennen jääkaappiin laittoa)
  • likaiset ruoanvalmistusvälineet (esim. saman pesemättömän leikkuulaudan tai veitsen käyttäminen sekä lihan että salaatin valmistuksessa)
  • pesemättömät tai kuorimattomat kasvikset tai hedelmät
  • saastunut juomavesi (esim. juominen suoraan järvestä).

Ulkomaan lomamatkoilla on hyvä noudattaa erityistä hygieniaa.

  1. Pese kädet.
  2. Suosi hyvin kypsennettyä ruokaa.
  3. Juo pullotettua vettä. Hiilihappopitoiset juomat sekä kuuma tee ja kahvi ovat yleensä turvallisia. Vältä kuitenkin juomia, joihin on lisätty vesijohtovettä tai jääpaloja, sillä pakastus ei tuhoa kaikkia mikrobeja (paikoissa, joissa et voi olla varma veden puhtaudesta).
  4. Sairastuttuasi, huolehdi riittävästä suolapitoisen nesteen saannista.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading