Ihmisessä on kaliumia lähinnä solujen sisällä. Kaliumista noin 70 % on lihaksissa ja sitä on
runsaasti myös esimerkiksi ihossa, maksassa, luustossa ja punasoluissa. Solujen optimaalinen
toiminta vaatii tietyn kaliumpitoisuuden. Aikuisilla veriplasman normaali kaliumpitoisuus on
3,5–5,1 mmol/l. Alle 3,5 mmol/l pitoisuutta kutsutaan hypokalemiaksi. Lievä puutostila on yleensä
oireeton.
Munuaiset säätelevät kaliumin määrää tehokkaasti poistamalla ylimääräisen kaliumin verestä
virtsaan tai vähentämällä eritystä silloin kun kaliumvarastot alkavat ehtyä.
Kaliumia on runsaasti sekä eläin- että kasvikunnan tuotteissa. Oikealla olevassa taulukossa on
esimerkkejä ruoka-aineiden kaliumpitoisuuksista. Sen alla olevassa taulukossa on kaliumin
päivittäinen saantisuositus eri ikäryhmille.
|
Elintarvike
|
%
|
Perunalastu
|
1,19
|
Luumu (kuivattu, kivetön)
|
0,89
|
Suolapähkinä (maapähkinä)
|
0,67
|
Rusina
|
0,65
|
Cashewpähkinä
|
0,56
|
Peruna
|
0,50
|
Broilerin rintafilee
|
0,45
|
Lihapyörykkä
|
0,45
|
Kirjolohifilee
|
0,42
|
Avokado
|
0,40
|
Kalapuikko
|
0,36
|
Banaani
|
0,36
|
Jäävuorisalaatti
|
0,36
|
Tumma suklaa
|
0,35
|
Mustaherukka
|
0,34
|
Tomaatti
|
0,29
|
Täysjyväriisi
|
0,26
|
Kurkku
|
0,24
|
Vadelma
|
0,22
|
|
|
Ikä
|
g/vrk
|
6–11 kk
|
1,1
|
12–23 kk
|
1,4
|
2–5 v
|
1,8
|
6–9 v
|
2
|
tyttö 10–13 v
|
2,9
|
poika 10–13 v
|
3,3
|
nainen yli 13 v
|
3,1
|
mies yli 13 v
|
3,5
|
|