Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Tuhkarokon Oireet

Tuhkarokko on ihottumatauti, jonka ensioireita ovat nuha (hengitystieoireet), kurkkukipu, kuiva yskä, silmien punoitus (silmäoireet) ja kuume.

Tuhkarokolle tyypillinen ihottuma (ihomuutokset) on punaläiskäinen. Se alkaa 3–5 päivää ensioireista. Punainen ihottuma lähtee kaulan ja korvien alueelta tai hiusrajasta ja etenee sitten nopeasti muualle vartaloon. Ihottumassa esiintyy yleensä hieman kutinaa.

Tuhkarokko lapsen pakarassa, ihottuman kolmas päivä - alkuperäisen kuvan tekijä: cdc. Tuhkarokko, ihottuman kolmas päivä. Tuhkarokko lapsen kasvoissa - ihottuman kolmas päivä.

Tuhkarokko suun limakalvolla, Koplikin täpliä - alkuperäisen kuvan tekijä: cdc.

Ensioireista noin kolmen päivän kuluttua voi ilmestyä myös vaaleanpunaisia, keskeltä valkoisia täpliä suun poskien limakalvoille. Tässä vaiheessa kuume yleensä nousee huippuunsa.

Tuhkarokon oireet kestävät yli viikon.

Suomessa tuhkarokko on nykyisin harvinainen, johtuen sitä vastaan annettavasta rokotteesta. Kehitysmaissa tauti on kuitenkin edelleen merkittävä lasten kuolleisuuden aiheuttaja. Tuhkarokkoon kuolee arviolta miljoona ihmistä vuodessa.

Tuhkarokon yhteydessä joskus esiintyviä lisätauteja ovat muun muassa korvatulehdus ja ripuli. Alentuneen vastustuskyvyn omaavat henkilöt voivat saada vaikea-asteisen keuhkokuumeen. Keskushermoston vahingoittuessa voi seurauksena olla aivotulehdus, joka voi ilmaantua joko heti tuhkarokon jälkeen tai vasta vuosien kuluttua. Naisilla voi tapahtua keskenmeno tai ennenaikainen synnytys.

Tuhkarokko tarttuu helposti ihmisestä toiseen ilmateitse ja kosketustartuntana. Esimerkiksi aivastaessa tai yskiessä virus siirtyy suun limakalvolta ilmaan ja ympäröiviin esineisiin. Virus selviää ympäristössä hengissä parikin tuntia. Toiset ihmiset sitten joko hengittävät viruksen sisäänsä tai vievät sen sormilla suuhunsa tai nenäänsä.

Tuhkarokon itämisaika (aika tartunnasta oireisiin) on 7–14 vuorokautta. Se on tarttuva noin viikon ajan alkaen muutama päivä ennen ihottuman alkua. Oireiden loputtua elimistö kehittää tuhkarokkoa vastaan immuniteetin, joten taudin voi sairastaa vain kerran.

Tuhkarokolle altistavia tekijöitä ovat:

  • A-vitamiinin puute - Henkilöt, jotka eivät saa ravinnosta tarpeeksi A-vitamiinia sairastuvat tuhkarokkoon helpommin ja voivat myös saada vaikeampia oireita.
  • Matkailu - Tauti on yleisempi muualla kuin Suomessa.
  • Rokottamattomuus.


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading