Oireet
Selvitä Mikä Sinua Vaivaa

 

Vyöruusun Oireet

Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama ihotauti. Sen yleisin oire on kivulias punainen ihottuma. Melko tavallisia ovat myös kihelmöinti, kutina, polttelu ja tunnottomuus. Muita mahdollisia oireita ovat kuume, kylmät väreet, pahoinvointi, päänsärky ja väsymys.

80 prosentilla potilaista ensioireena on kipu, joka alkaa 1–8 päivää ennen ihottumaa. Ihorakkuloiden määrä vaihtelee muutamista satoihin. Niitä ilmaantuu usean päivän, joskus jopa viikon ajan. Muututtuaan ruviksi, rakkulat parantuvat kuukaudessa.

Vyöruusun ihottuma toisena päivänä - alkuperäisen kuvan tekijä: Mariegriffiths (käyttäjätunnus wikipediassa). Vyöruusun ihottuma kuudentena päivänä - alkuperäisen kuvan tekijä: Mariegriffiths (käyttäjätunnus wikipediassa).

Vyöruusu miehen oikeassa rinnassa ja kainalossa - alkuperäisen kuvan tekijä: Fisle (käyttäjätunnus wikipediassa). Vyöruusu tytön alaselässä oikealla puolella - alkuperäisen kuvan tekijä: Elizgoiri (käyttäjätunnus wikipediassa).

Vyöruusua esiintyy eniten rintakehän alueella. Vyöruusu oirehtii toispuoleisesti eli ihomuutoksia on joko vasemmalla tai oikealla puolella kehoa. Kasvoissa esiintyessään se voi ilmaantua silmiin tai suun limakalvolle.

Lapsuudessa sairastetun vesirokon jälkeen vesirokkovirus jää uinumaan tuntohermosoluun selkäytimeen. Se alkaa toimimaan uudestaan vastustuskyvyn heikentyessä muiden sairauksien yhteydessä tai esimerkiksi stressin vaikutuksesta aktivoituen vyöruusuksi. Virus siirtyy hermoa pitkin ihoon. Vyöruusua esiintyy yleensä yhden, mutta joskus kahden tai useamman hermon hermottamalla alueella. (Katso alhaalla vasemmalla oleva kuva: vyöruusun ihottuman vaiheet - tauti alkaa vasemmasta reunasta ja päättyy oikeaan reunaan.)

Vyöruusun ihottuman vaiheet - tauti alkaa vasemmasta reunasta ja päättyy oikeaan reunaan.Kipu voi kestää vyöruusualueella kuukausia, joskus jopa vuosia ihottuman jo parannuttua. Tällöin on kyse postherpeettisestä neuralgiasta eli vyöruusun jälkeisestä hermokivusta, joka johtuu hermovauriosta. Jälkisärkyä esiintyy etenkin vanhuksilla ja sen tyyppejä ovat:

  • jatkuva syvä särky
  • kihelmöivä kipu ihon alla
  • polttava kipu, jonka laukaisee jo pienikin kosketus
  • viiltävä, iskevä tai sähköiskumainen kipu.

Vyöruusuihottuman rakkuloissa on vesirokkoviruksia, jotka voivat tarttua ihmiseen, joka ei ole sairastanut vesirokkoa. Tartunta voi tapahtua kosketuskontaktissa, mutta ei enää rupivaiheessa.

Vyöruusu voi olla vaarallinen tietyille ihmisryhmille. Vyöruusuihottuman ollessa aktiivinen, tulisi vyöruusupotilaan kartella raskaana olevia naisia ja vastasyntyneitä vauvoja. Vesirokko on sikiölle ja vauvalle erittäin haitallinen.

Vyöruusu on harvinainen lapsilla. Yleisin se on yli 50-vuotiailla. 85-vuotiaista noin puolet on sairastanut taudin jossain elämänsä vaiheessa.

Pahimmillaan tauti voi johtaa komplikaatioihin, joista lievimpiin kuuluu ihon pitkäaikainen tulehdus. Silmän ja otsan alueella esiintyvä kolmoishermon ylähaaran vyöruusu voi hoitamattomana vahingoittaa näköä (silmäoireet). Mahdollisia ovat myös mm. aivokalvontulehdus, kuulo- ja tasapaino-ongelmat sekä kasvohalvaus.

Vyöruusu parantuu itsestään, mutta voi uusiutua. Vyöruusuun on olemassa ennaltaehkäisevä rokote.

Vyöruusun sairastaneiden kommentteja:

"Olen 80-vuotias eläkeläinen. Sairastin vyöruusun puoli vuotta sitten. Ensin tuli kipeitä rakkuloita kainalon alle, jotka paranivat hieman yli kuukaudessa. Valitettavasti kipu jäi. Kylkeä särkee vieläkin koko ajan. Se on erittäin kosketusarka eikä kestä kylmyyttä saatikka kuumuutta."
 

"Sain vyöruusun riesakseni juuri ennen lomamatkaamme. Taisi olla kova stressi, joka käynnisti taudin. Alusta asti on ollut toispuoleista selkäkipua. Selkä on nytkin todella kipeä ja siihen on ilmestynyt pienelle alueelle punaisia kutiavia näppylöitä. Pelkään näppylöiden leviävän, koska vastustuskykyni ei ole parhaimmillaan. En ole nimittäin ehtinyt pitää kuntoa tarpeeksi yllä viime vuosina. Mutta jäipä sitten lomamatka haaveeksi. Onneksi sentään nyt lomalla voi puuhailla kotona lasten kanssa. Ei pitäisi tarttua, koska kaikilla on ollut jo vesirokko."
 

"Neljä päivää sitten alkoi lapaluun alla kipu. Tuntui kuin joku olisi iskenyt tikarilla hermoon. Parin päivän jälkeen iskut tuntuivat sydämen seudulla ja tänä aamuna huomasin selän ja rinnan alueella punaista ihottumaa ja rakkuloita. Terveyskeskuksessa ei tarvittu edes laboratoriokokeita, oli nimittäin niin selvän näköinen vyöruusu. Ihmettelin lääkärille tuota sydämen seudun kipua, mutta kuulemma vyöruusun kipu voi tuntua tulevan sisäelimistä, kuten munuaisista, keuhkoista tai sydämestä. Se kai jotenkin liittyy hermon tulehdukseen, jonka vuoksi kipu säteilee eri paikkoihin. Sain antibiootteja sekä vesirokkovoidetta ja Voltarenia lievittämään rakkuloiden kirvelyä. Hiukan kyllä harmittaa, kun en heti älynnyt mennä lääkäriin. Pitää nyt levätä, jottei jää mitään jälkioireita."


Kaikki Sairaudet

Hengityselinten Sairaudet
Hermostosairaudet
Ihotaudit
Ruoansulatuselinten Sairaudet
Sukupuolielinten Sairaudet
Sydän- ja Verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelinten Sairaudet

Autoimmuunisairaudet
Elintapasairaudet
Syöpätaudit
Tartuntataudit

Lastentaudit
Naistentaudit

Voit etsiä sairauksia kirjoittamalla oireesi alla olevaan hakukenttään (ks. hakuohjeet).

Loading