Sinkin Puutteen Oireet
Sinkin puutteen mahdollisia oireita ja seurauksia ovat:
- heikentynyt maku- tai hajuaisti
- heikentynyt vastustuskyky (alttius infektioille)
- helposti syntyvät haavat ja haavojen hidas parantuminen
- hiustenlähtö
- kasvun hidastuminen (esim. kivesten alikehittyneisyys tai vajaatoiminta; myöhästynyt murrosikä)
- kynsimuutokset (esim. hauraat kynnet tai valkoiset alueet kynsissä)
- laihtuminen
- ripuli
- ruokahaluttomuus
- seksuaalinen haluttomuus (miehillä voi esiintyä impotenssiä)
- silmäoireet (esim. hämäränäön heikkeneminen; näköhäiriöt)
- väsymys.
Sinkin puutteelle altistavia tekijöitä ovat:
- aliravitsemus (tai vähän sinkkiä sisältävä ruokavalio)
- alkoholismi
- allergiat
- diabetes
- infektiot
- keliakia
- munuaistaudit
- raskaus tai imetys
- reumasairaudet
- stressi
- syöpätaudit
- unihäiriöt.
Elintarvike
|
mg / 100 g
|
Cashewpähkinä
|
5,6
|
Auringonkukansiemen
|
5,1
|
Naudan jauheliha
|
5
|
Paistettu muikku
|
4,2
|
Juusto
|
3,6
|
Tumma makaroni
|
3,1
|
Maapähkinä
|
3,1
|
Silakka
|
2,3
|
Täysjyväriisi
|
1,6
|
Grillattu lenkkimakkara
|
1,6
|
Sämpylä (monivilja)
|
1,6
|
Keitetty kananmuna
|
1,4
|
Kaurakeksi
|
1,3
|
Herne
|
1,3
|
Kurkku
|
0,2
|
Tomaatti
|
0,2
|
Oikealla olevassa taulukossa on esimerkkejä ruoka-aineiden sinkkipitoisuuksista (milligrammaa sinkkiä sadassa
grammassa tuotetta). Hyviä sinkin lähteitä ovat mm. naudanliha ja pähkinät. Vain osa ravinnon sinkistä imeytyy
elimistöön. Lihaperäinen sinkki imeytyy suolistosta paremmin kuin kasviperäinen. Alla olevassa taulukossa on sinkin
päivittäinen vähimmäisvaatimus eri ikäryhmille.
Ikä
|
mg / vrk
|
6–23 kk
|
5
|
2–5 v
|
6
|
6–9 v
|
7
|
10–13 v poika
|
11
|
14–17 v poika
|
12
|
yli 17 v mies
|
9
|
10–13 v tyttö
|
8
|
14–17 v tyttö
|
9
|
yli 17 v nainen
|
7
|
raskaana oleva
|
9
|
imettävä nainen
|
11
|
|